ДОРАДЧА ДІЯЛЬНІСТЬ У КОНТЕКСТІ МУЛЬТИФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ МАЛОГО АГРОБІЗНЕСУ - Леся Кононенко; Зайченко Володимир (Економіка та суспільство)
У статті досліджено сучасний стан дорадчої діяльності в Україні у контексті мультифункціональності малого агробізнесу та визначено перспективи його розвитку. Зазначено, що малі агропідприємства виконують не лише виробничі, а й суспільно значущі функції: забезпечують збереження сільських територій; біорізноманіття; сприяють підвищенню рівня і якості життя сільських мешканців тощо. Акцентовано увагу на тенденції сьогодення щодо переходу від парадигми традиційного сільського господарства до парадигми мультифункціональності. Проаналізовано структуру дорадчих послуг. Обґрунтовано необхідність розширення переліку дорадчих послуг у контексті мультифункціональності агробізнесу для охоплення ширшого спектру діяльності. Запропоновано залучення науково-педагогічних працівників з метою розширення напрямів дорадчих послуг і для забезпечення комплексності підходу. Акцентовано увагу на важливості оптимізації дорадчої діяльності для підтримки малих агропідприємств та забезпечення сталого сільського розвитку.