İşgörenlerin Örgütsel Adalet Algılamalarının İş Tatminleri Üzerindeki Etkisi: Alanya’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama- Employees' Organizational Justice Perceptıon's Impact On Job Satisfaction: A Study On Five Star Hotels in Alanya - Burçin Cevdet Çetinsöz; Mithat Turhan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmada, Alanya ilçesinde bulunan her şey dahil sistemle çalışan beş yıldızlı otellerde iş görenlerin örgütsel adalet algılamalarının iş tatminleri üzerindeki etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubu Alanya ilçesinde her şey dahil sistemi uygulayan 5 yıldızlı otellerin haziran eylül ayları arasında çalışanlarından oluşmakta ve kolayda örneklem yöntemi uygulanmıştır. Uygulama için veri toplama aracı olarak örgütsel adalet ve Minnesota iş tatmini ölçeklerini içeren anket kullanılmış olup, elde edilen verilerin analizinde faktör analizi, güvenirlik analizi, aritmetik ortalama, standart sapma, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi gibi istatistiksel tekniklerden yararlanılmıştır. Alanya’da beş yıldızlı otellerde çalışan 209 personel üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel adaletin iş tatmini üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.