Напрями отримання оперативно-розшукової інформації оперативними працівниками у протидії злочинам, що вчиняються молоддю в умовах воєнного стану - V. M. Babakin; Y. D. Borysenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджується актуальна проблема щодо отримання значущої оперативно-розшукової інформації оперативними працівниками у протидії злочинам, що вчиняються молоддю в умовах воєнного стану. Висвітлюються проблемні аспекти реалізації оперативно-розшукових заходів в умовах воєнного стану та пропонуються шляхи їх вирішення. Наголошується на необхідності адаптації тактики оперативно-розшукової діяльності до викликів воєнного часу та посилення координації зусиль оперативних підрозділів у протидії молодіжній злочинності. Автори у статті також досліджують особливості оперативної обстановки, що склалася в результаті воєнних дій. Акцентуються питання на важливості проведення систематичного аналізу та оцінки оперативної обстановки з прогнозування стану криміногенної ситуації на території (лінії, напрямі) оперативного обслуговування з метою планування і проведення відповідних, у тому числі й оперативно-розшукових заходів щодо протидії злочинності у молодіжному середовищі. Це дозволить своєчасно виявляти нові зовнішні та внутрішні загрози, а також адаптувати тактику оперативно-розшукової діяльності до умов воєнного стану. Аналізуються основні джерела отримання оперативно-значимої інформації, зокрема конфіденційне співробітництво, оперативне впровадження, оперативний пошук, оперативні комбінації та оперативно-технічні заходи. Висвітлюються проблемні аспекти реалізації оперативно-розшукових заходів в умовах воєнного стану та пропонуються шляхи їх вирішення. Наголошується на необхідності адаптації тактики оперативно-розшукової діяльності до викликів воєнного часу та посилення координації зусиль оперативних підрозділів у протидії злочинам, що вчиняються молоддю в умовах воєнного стану. Особлива увага приділяється питанням налагодження ефективної взаємодії між оперативними підрозділами правоохоронних органів та іншими суб’єктами у протидії злочинності в умовах воєнного стану. Підкреслюється важливість своєчасного обміну інформацією та проведення спільних оперативно-профілактичних заходів з метою попередження та розкриття злочинів, що вчиняються молоддю. Вивчено дискусійні питання й надано пропозиції щодо вдосконалення досліджуваного напряму.