EDWARD L. THORNDIKE : ÇAĞRIŞIMCILIK Tarihi Kökeni - Mustafa Özodaşık (Selçuk İletişim)
Çağrışımcılığın, Aristotelin benzerlik ve farklılık kanunu, zamanda ve mekanda birlik kanunu olan çağrışım kanunlarından itibaren uzun bir tarihi vardır. Modern zamanda yaşamış İngiliz çağrışımcıları teorilerini çoğunlukla "zamanda birlik" üzerine kurmuşlardır.Ondokuzuncu asrın psikolojisinde çağrışım önde gelen fikir akımı idi. Herbart'ın (metaphysico) matematiksel psikoloji sistetni çağrışımcılık ile yaygınlaştı. 1885 tarihinde Ebbinghaus tarafından ilk gerçek deneme olarak yapılan hafıza incelemesi çağrışımcılık üzerine bina edilmiştir. Hatta, Freud'un teorisi bile çağrışımcılık içerisinde kökleşmiş faraziyeler üzerine kurulmuştur. Edward Lee Thorndike kendi araştırması için Bain'in fikirlerini başlangıç noktası olarak kabul etmiştir. Thorndike, bu fikirleri teste tabi tutarak fonksiyonalizm ve çağrışımcılıktan ibaret olgunlaşmış bir psikoloji teorisi geliştirdi.