Yüz Yılda Yaşlanmak - Özgür Arun (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı. Yüz yıl sonunda bir muhasebe yapıldığında Cumhuriyet yaşlananlara ve yaşlılara ne sunuyor? Yaşlıların ve yaşlananların sağlık bakım hakkı, çalışma hakkı, medeni ve sosyal hakları, kültürel hakları ne düzeyde gerçekleşmiş? Yaşam hakkı güvence altına alınabilmiş mi? Cumhuriyetin yüz yılı sonunda kuşaklararası adalet yaygınlaştırılabilmiş mi? Açlık ve yoksullukla mücadele etkin bir biçimde sürdürülebiliyor mu? Yenilenebilir enerji kaynaklarına, temiz havaya, temiz suya herkes için erişim sağlanabiliyor mu? Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye “kimseyi geride bırakmama” hedefini gerçekleştirebildi mi? Çocukları, gençleri, yetişkinleri, yaşlıları düşündüğümüzde; kadınları, erkekleri, göçmenleri, mültecileri, engellileri ele aldığımızda, toplumsal sınıf, etnisite ve inanç çeşitliliklerini hesaba kattığımızda, tüm kuşakları ve toplumsal kesimleri bir arada hayal ettiğimizde Cumhuriyet yüz yılı sonunda yurttaşlarına ne sunuyor? Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’de yaşlılara ve yaşlananlara bir yer var mı? Türkiye kapsayıcı bir toplum olabildi mi? Cumhuriyet yaşlılar için ve yaşlananlar için nasıl bir gelecek vadediyor?