Fluidnost identitete v dramatiki Matjaža Zupančiča - Mateja Pezdirc Bartol (Jezik in Slovstvo)
V dramskem opusu Matjaža Zupančiča zaseda vprašanje identitete osrednje mesto, saj se kaže že v njegovem dramskem prvencu Izganjalci hudiča, prvič objavljenem leta 1989, kot v do sedaj zadnjem napisanem delu Prehod iz leta 2015. Matjaža Zupančiča zanimajo protislovja sodobnega sveta, skrajne situacije, ki izzovejo vprašanje človekove identitete. V ospredju pa ni kulturna ali nacionalna identiteta, temveč vedno posameznik v odnosu do kolektiva in/ali sistema.