КОНЦЕПЦІЯ ВІДКРИТИХ ІННОВАЦІЙ ЯК СУЧАСНА ПАРАДИГМА СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Заріна Побережна; Антон Левшук (Економіка та суспільство)
У статті досліджено зміст та особливості концепції відкритих інновацій як сучасної парадигми сталого розвитку. Запропоновано визначати концепцію відкритих інновацій як системний підхід до інноваційної діяльності, який передбачає активне залучення зовнішніх знань, ресурсів і партнерів для розробки нових продуктів, послуг або технологій. Визначено, що роль концепції відкритих інновацій у сталому розвитку, можна простежити за наступними ключовими аспектами: сприяння екологічній стійкості; ефективне використання ресурсів; прискорення інноваційного процесу; зниження ризиків; створення інноваційних екосистем; подолання соціальних бар'єрів; зміцнення регіонального розвитку; підтримка наукових досліджень і технічного прогресу. Охарактеризовано організаційні форми реалізації концепції відкритих інновацій у середовищі сучасних підприємств. Обгрунтовано, що для більш активного запровадження концепції відкритих інновацій у середовище сучасних підприємств необхідно використовувати широкий спектр сучасних цифрових технологій.