KAMU HİZMETİ SUNUMUNDA YENİ YÖNTEMLER - M. Akif Çukurçayır; Hülya Eşki (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Kamu yönetimi alanında önemli bir dönüşüm yaşanmaktadır. Dünyanın her yerinde kamu yönetimi alanında hükümetlerin yapısal ve işlevsel dönüşümünün; yönetişim yaklaşımının ortaya çıkması, yeni yurttaş-hükümet ilişkileri; kamu, özel ve hükümet dışı kuruluşlar arasında politika oluşturmanın yeni süreçleri aracılığıyla gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yeniden yapılanma çerçevesinde şu konular gündeme gelmektedir: Devletin küçültülmesi ve etkinleştirilmesi, siyaset - yönetim dengesinin yeniden kurulması, merkezi yönetimlerin rolleri ve işlevleri, yerinden yönetim, yetki aktarımı, personel yönetiminde iyileştirme ve ücret sisteminde köktenci değişiklikler. Hem küresel etkiler, hem de yönetim felsefesinin klasik boyutu göz önünde bulundurularak kamu yönetimi anlayışının ne yönde geliştiği ve hangi sonuçlara ulaşıldığı bu çalışmada tartışılmaktadır.