Asma Kallus Kültürlerinde trans-Resveratrol Üretiminin Uyarılması Üzerine Kallus Yaşı, UV Işını Uygulama ve İnkübasyon Sürelerinin Etkisi - Birhan Kunter; Nurhan Keskin (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, Kalecik karası Klon 12 Vitis vinifera L üzüm çeşidine ait kallus kültürlerinde, transresveratrol üretiminin uyarılması üzerine kallus yaşı, ultraviyole UV ışını uygulama ve inkübasyon süresinin etkisi incelenmiştir. Kallus eldesi için serada yetişen bir yaşlı asmalardan alınan yaprak parçaları ~1 cm2 , %2 sakkaroz, % 0.8 agar, 1.0 µM BAP 6-benzilaminopürin ve 0.1 µM 2, 4-D 2, 4- diklorofenosi-asetik asit eklenmiş Gamborg B-5 ortamında kültüre alınmıştır. İkinci alt kültürden sonra, 12 ve 15 gün yaşlı kalluslara, 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dakika süreyle 254 nm dalga boyuna sahip UV ışını uygulanmıştır.Trans-resveratrol üretiminin belirlenmesi amacıyla, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi HPLC yönteminden yararlanılmış, ölçümler 0., 24., 48. ve 72. saatlerde yapılmıştır. Trans-resveratrol konsantrasyonu kontrol kalluslarında, 0.560.96 µg/g fw arasında değişmiştir.En yüksek trans-resveratrol üretimi, 10 dakika UV ışını uygulaması yapılmış 12 ve 15 gün yaşlı kalluslarda 48. saat ölçümlerinde elde edilmiştir 2.42 µg/g fw . Kontrol ve uygulamalarda elde edilen en yüksek trans-resveratrol derişimleri dikkate alındığında UV ışını uygulamasının Kalecik Karası’nda trans-resveratrol birikimini uyardığı ve yaklaşık 2.5 kat artış sağladığı belirlenmiştir