Tavuklarda Agresyon ile Sosyal Hiyerarşinin Yumurta Verimi ve Bazı Davranış Özelliklerine Etkisi - H Ersin Şamlı; Türker Savaş (Journal of Agricultural Sciences)
Yumurtac ı tavuk ı slahç ı ları n ı n, son yı llarda art ış gösteren kanibalizmi agresyonun artmas ı na bağlamaları bu çalışman ı n ç ı kış noktas ı n ı oluşturmaktad ı r. Bu bağlamda agresyonun ve sosyal. hiyerarşinin yumurta verimine ve baz ı davran ış özelliklerine yem tüketimi, tüy temizleme, yatnıa, ayakta dikilme, tel gagalarna, kum banyosu ve ürkeklik etkisi ara şt ı rı lmış , genotip farkl ığı irdelenmiştir. Sosyal hiyerarşi aç ı sı ndan onu bask ı n ve onu Okinik olmak üzere, on tane beyaz Lohmann, LSL on tane kahverengi H & N, Brown Nick yumurtac ı tavuk çal ışmanin materyal ıni oluşturmuştur. Bu tavuklar kafesiere, biri beyaz bi' ri kahverengi olmak üzere bir bask ı n bir çekinik olarak yerle ştirilmişlerdir. Sosyal hiyerarşinin etkisi tüm özellikler için önemsiz bulunmu ştur p>0,05 . Beyaz yumurtac ı tavuklarda yumıı rta verimi 15,7±2,81 kahverengilere nazaran 25,6±2,81 istatiksel olarak önemli düzeyde daha dü şük gerçekleşmiştir p