Öğretmen Eğitiminde Yapıtaşı: Türkiye, Singapur ve Hong Kong’da Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri - Sibel Akın; Sinem Sözen Özdoğan (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Türkiye, Singapur ve Hong Kong’da belirlenen öğretmenlik mesleğigenel yeterliklerini karşılaştırmaktır. Nitel araştırma ilkelerine dayalı olarak yürütülen buaraştırma kapsamındaki üç ülke, amaçlı örnekleme yöntemlerinden aşırı veya aykırı durumörneklemesi yoluyla seçilmiştir. Bu çerçevede, öğretmen başarısının göstergelerinden biriolarak kabul edilen öğrenci başarısı ölçüt alınarak PISA (Uluslararası Öğrenci DeğerlendirmeProgramı) ve TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) gibi uluslararasıöğrenci değerlendirme sınavlarında son yıllardaki ülke sıralamalarına dikkat edilmiştir. Verikaynağı olarak dokümanlar incelenmiş ve seçilen dokümanların her ülkedeki öğretmenyeterlikleri ile ilişkili birincil kaynak (kurum) tarafından yayımlanmış temel dokümanlarolmasına dikkat edilmiştir. Betimsel analiz yöntemi ile elde edilen bulgular ışığında, her ülkeiçin ortak bir öğretmen niteliğinin belirlenmesinin olanaklı olmamasına karşın öğretmenlerdenbeklenen yeterliklerde bazı önemli benzerliklerin olduğu söylenebilir. Diğer yandan, herülkenin kendi sosyal, kültürel ve ekonomik şartlarına, tarihsel bağlamına ve eğitim felsefesinegöre yapılanabilecek kendi öğretmen yetiştirme sistemi içerisinde öğretmenlerden beklentilerinşekillendiği ve bu nedenle incelenen ülkelerin genel yeterlikleri arasında farklılıkların dabulunduğu sonucuna ulaşılabilir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, eğitim sistemlerindekibaşarıları ile ön plana çıkan bu iki ülkede öğretmenlerden beklenen genel yeterliklerin analizedilerek taklit edilmeden ülkemizdeki öğretmenlik mesleği genel yeterlikleriningeliştirilmesine katkıda bulunabilir ve ülkemizde öğretmen eğitimi sisteminin çeşitlibileşenlerinin daha etkili politikalarla güçlendirilmesi için bir temel oluşturabilir.