Troska Benedykta XVI o kapłanów jako szafarzy sakramentu miłosierdzia - Zbigniew Wanat (Studia Theologica Varsaviensia)
Ogłaszając Nadzwyczajny Jubileusz Miłosierdzia papież Franciszek wzywał, by na nowo postawić w centrum sakrament pokuty i pojednania. Zadanie to powierzył w szczególności spowiednikom. Od ich permanentnej formacji, zależeć będzie w dużej mierze realizacja tego zadania. Niniejszy artykuł przypomina najważniejsze działania na tym polu, które podjął papież Benedykt XVI. Najpierw autor podkreśla rolę dorocznych spotkań papieża z Penitencjarią Apostolską. Następnie wskazuje na wypowiedzi z Roku Kapłańskiego. Na koniec omawia najważniejsze wskazania dokumentu Kongregacji ds. Duchowieństwa Kapłan – szafarz miłosierdzia Bożego.