Hemşirelik Öğrencilerinde Narsistik Kişilik Eğilimleri - Havva Kaçan; Nuray Tekeli (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Giriş: Kişilik yapısı, bireyin yaşam tarzını ve seçimlerini etkiler. Narsisistik kişiliğin bazı meslek gruplarında baskın olması tercih edilmez. Bu bilgiler doğrultusunda hasta bakımında ön planda olan hemşirelik öğrencilerinin narsisistik kişilik yapısı merak konusudur. Amaç: Hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilerin narsistik düzeyi ve etkileyen değişkenleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte planlanan çalışma bir devlet üniversitesinin hemşirelik bölümünde okuyan toplam 400 öğrenci ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında, öğrencileri tanımlayıcı sorular ile “Narsistik Kişilik Envanteri (NKE)” kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, Anova testi, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Scheffe testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinin “narsistik kişilik” ortalaması 8.415±1.822’dir. Hemşirelik öğrencilerinin narsistik puan ortalamaları ile okudukları sınıf düzeyi karşılaştırıldığında anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır 1.sınıf olanların narsistik kişilik puanları (8.895±2.013), 3.sınıf (X= 8.222±1.549) ve 4.sınıf (X=8.078±1.751) olanların narsistik kişilik ortalamalarından yüksek bulunmuştur (p