Türk Kamu Personel Rejiminde Reform İhtiyacı: Reformu Gerektiren Dış Etkenler Ekseninde Bir Değerlendirme- Requirement of Reform In Turkish Public Personnel Regime: An Evaluation In Line With The External Factors Necessitating Reform - Yakup Altan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
ÖzetBu makalenin amacı, Türk kamu personel rejiminde son dönemde yoğunlaşan reform ihtiyacını reformu gerekli kılan dış etkenler ekseninde değerlendirmektir. Bu kapsamda dış etken olarak değerlendirilecek yeni kamu yönetimi anlayışının temel söylemleri, Avrupa Birliği İlerleme Raporları ve Katılım Ortaklığı Belgeleri, OECD ve AB-OECD ortak girişimi olan SIGMA programı ve Türkiye raporları, Dünya Bankası ve Uluslar arası Para Fonu ile yapılan antlaşma metinleri içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Yapılan analiz neticesinde, belirtilen dış etkenlerin Türk kamu personel rejimiyle ilgili olarak rüşvet ve yolsuzlukla mücadeleye ve bu kapsamda saydamlık ve hesap verebilirliğe, kamu görevlilerinin görevleriyle ilgili olarak işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı yargılanmaları konusuna, sendikal haklara, liyakat ilkesine, adil ve şeffaf bir ücret sisteminin kurulması gereğine ve çağdaş insan kaynakları satandartları doğrultusunda kapsamlı bir kamu personeli reformu yapılması gerekliliğine yoğun şekilde vurgu yapıldığı görülmektedir.