JAK UCZY SIĘ STUDENT PEDAGOGIKI? - A. Karowicz (Естетика і етика педагогічної дії)
W artykule przedstawiono wybrane fragmenty z badań empirycznych (2015) mających na celu przede wszystkim poznanie wiedzy studentów na temat sposobów uczenia się (przede wszystkim w zakresie wiedzy), a także najczęściej stosowanych przez nich sposobów uczenia się. Dla badacza interesujące było również to, kiedy najczęściej studenci się uczą – czy „na co dzień” z konieczności przygotowania się do zajęć, czy wówczas, gdy muszą przystąpić do egzaminu z danego przedmiotu? A może uczą się na zasadzie samodzielnego studiowania, czyli zdobywają i pogłębiają wiedzę na temat, który ich zainteresował/zaintrygował/zainspirował et cetera? W badaniach skoncentrowano się na kategorii wiedzy – wszak studiowanie tradycyjnie kojarzone jest z nabywaniem i poszerzaniem wiedzy z danej dyscypliny i subdyscyplin. Co na ten temat mają do powiedzenia studenci pedagogiki studiujący w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym, którzy jako pedagodzy będą zajmować się uczeniem uczenia się innych?