Els codis socials de conducta: notes històriques sobre la civilitat i l’educació cívica Social codes of conduct: historical notes on civic-mindedness and civic education En torno a los códigos sociales de conducta. Algunas notas históricas sobre la civilidad y la educación cívica - Félix F. Santolaria Sierra (Temps d'Educació)
L'article intenta reflexionar el tema de l'educació per a la ciutadania des d'una perspectiva històrica, tot centrant-se en el nucli dels codis socials de conducta, com una part de les virtuts cíviques i del substrat sociocultural i moral previ que sustenta la vida comunitària pròpia. Es presenta l'obra històrica de Norbert Elias, entesa com a part del model historiogràfic de la narrativa de les emocions i de la teoria de la modernització i del procés civilitzador dins de la sociologia històrica. A més, s'aporten estudis per a la discussió crítica d'aquests models i teories des de la dimensió temporal (cronològica), la funcional i la logicoconceptual. _____________________________________________ L’article tente de réfléchir sur le thème de l’éducation à la citoyenneté dans une perspective historique, tout en se centrant sur le noyau des codes de conduite sociaux, comme faisant partie des vertus civiques et du substrat socioculturel et moral préalable qui sustente la vie communautaire. Nous présentons l’oeuvre historique de Norbert Elias, comprise comme partie du modèle historiographique de la narration des émotions, de la théorie de la modernisation et du processus civilisateur au sein de la sociologie historique. En outre, nous apportons des études pour la discussion critique de ces modèles et théories dans la perspective des dimensions temporelle (chronologique), fonctionnelle et logico-conceptuelle. The aim of this paper is to reflect on the topic of citizenship education from a historical perspective. We focus on the central theme of social codes of conduct, as part of the civic virtues and past sociocultural and moral foundations that support the life of the community itself. We present the historical work of Norbert Elias, which is considered to be part of the historiographic model of emotional narrative and the theory of modernization and the civilizing process in historical sociology. In addition, we examine several studies to critically discuss these models and theories on the basis of the following aspects: time (chronology), function and logic-concept. El artículo intenta reflexionar desde una perspectiva histórica el tema de la educación para la ciudadanía, centrándose en el núcleo de los códigos sociales de conducta, como parte de las virtudes cívicas y del sustrato sociocultural y moral previo que sustenta la propia vida comunitaria. Se presenta la obra histórica de Norbert Elias, vista como parte del modelo historiográfico de la narrativa de las emociones y de la teoría de la modernización y del proceso civilizatorio dentro de la sociología histórica. Además, se aportan estudios para la discusión crítica de estos modelos y teorías desde la dimensión temporal (cronológica), la funcional y la lógico-conceptual.