La gestió dels batans i el desenvolupament de la indústria tèxtil al segle XV. El cas de l’àrea Alcoi-Cocentaina - Antoni Llibrer Escrig (Estudis d'Història Agraria)
L’article analitza la importància de la infraestructura molinar en el desenvolupament de la indústria tèxtil (al sector de la llana) dins una àmplia zona que incloïa les comarques valencianes de la Vall d’Albaida, l’Alcoià i el Comtat. En aquesta àrea es consolida una important regió manufacturera al llarg del segle XV, sustentada en diferents bases: la importància del col·lectiu mudèjar en el manteniment d’una podersosa ramaderia llanera, la multiplicació de petites unitats de producció artesanal de caire familiar, la conformació d’un ampli mercat consumidor a les comarques del sud del país (que desenvolupen un evident creixement demogràfic al llarg d’aquesta centúria), i també la vertebració d’una important infraestructura molinar −amb més de quaranta batans− que funcionava per millorar la qualitat d’uns draps que es produïen a les viles de la regió esmentada: Alcoi, Ontinyent, Bocairent, Cocentaina. Pel que fa a la gestió i al control d’aquests batans, la documentació demostra que són sovint els mateixos artesans −sobretot els paraires i drapers més emprenedeors, i amb empreses més diversificades− els qui controlen i coordinen tota aquesta complexa infraestructura molinar i les fases de producció que hi están relacionades