Perbandingan ciri-ciri umum nahu bahasa Arab dan bahasa Melayu dan kaitannya dengan kesulitan pelajar-pelajar Melayu mempelajari bahasa Arab - Mat Taib Bin Pa (Journal of Modern Languages)
Dari perbincangan di atas, dapat dibuat kesimpulan bahawa terdapat perbezaan yang ketara antara ciri-ciri umum nahu bahasa Arab dan bahasa Melayu. Ini merupakan faktor yang menyebabkan pelajar-pelajar Melayu terpaksa mcnghadapi kesulitan yang besar dalam mempelajari bahasa Arab dan ini menyebabkan mereka banyak melakukan kesilapan ketika menggunakannya dari semua aspek yang telah dibincangkan tadi.