Wybory parlamentarne jako przedmiot wartościowania (na podstawie wypowiedzi opublikowanych w serwisach wyborcza.pl i wPolityce.pl) - Bartłomiej Cieśla; Mikołaj Połetek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica)
W artykule omówiono kwestie dotyczące wartościowania wyborów parlamentarnych, które odbyły się w Polsce 15 października 2023 r. Głównym celem pracy jest w skazanie powodów, ze względu na które wybory przedstawiane są w mediach jako wartość. Równolegle zwrócono uwagę na te obrazy rzeczywistości politycznej i społecznej, które wprost lub niebezpośrednio wspierać mają pozytywny sposób ich postrzegania. Badanie to oparto na założeniu, że aksjologizację odnoszącą się do omawianego pojęcia można dostrzec i w planie przedmiotowym, i stylistycznym. Materiał wykorzystany do analizy wyekscerpowano z portali internetowych — wyborcza.pl oraz wPolityce.pl. Opisane przykłady dowodzą, że wybory parlamentarne to zjawisko ważne, pozytywne, wartościowane głównie przez sądy dodatnie. Tzw. święto demokracji ma znaczący wpływ na rzeczywistość: może przynieść kluczowe zmiany w wielu obszarach, takich jak np. stan finansów publicznych, praworządność, zakres wolności czy atmosfera panująca w kraju.