FİNANSAL ARAÇLARIN TMS/TFRS VE BOBİ FRS ÇERÇEVESİNDE MUHASEBELEŞTİRME ESASLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Osman Tuğay; Kadriye Arısoy (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüzde hızla değişen piyasa koşullarındaişlem hacimlerinin yüksek olması finansal araçların bilançolar üzerindekietkilerini de artırmaktadır. Bununla birlikte finansal araçlar hem işletmeiçindeki finansal bilgi kullanıcılarını hem de işletme finansal tablolarıylailgilenen diğer finansal bilgi kullanıcılarını (devlet, yatırımcılar, kredikuruluşları) yakından ilgilendirmekte-dir. Çalışmada Uluslararası Muhasebe veFinansal Raporlama Standartlarının (UMS/UFRS), ülkemizdeki uyarlaması olanTürkiye Muhasebe ve Finansal Rapor-lama Standartları (TMS/TFRS) seti içerisindeTMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme Standardı, tamamlanan yenisürümü ile 1 Ocak 2018 ve sonrası hesap dönemleri için uygulanmak üzereyayımlanan TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı ve bağımsız denetime tabi olupTMS/TFRS uygulamayan işletmeler için 1 Ocak 2018’de yürürlüğe giren Büyük veOrta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standartlarının (BOBİ FRS) finansalaraçlar ile ilgili düzenlemeleri incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışma ilestandartların karşılaştırılması ve farklı düzenlemelerin örnek uygulamalarladaha iyi anlaşılması amaçlanmıştır.