Prilog određivanju naprezanja lisnatih opruga uz pomoć eksperimentalno snimljenih ugiba - Rade Knežević (Vojnotehnički Glasnik)
Na osnovu eksperimentalnih istraživanja, urađenih na motornom vozilu TAM-5000, i preko tako dobijenih podataka, a uz pomoć savremenih analizera vibracija, kao sto je HP-5420A, dobijene su korelaciona i prenosna funkcija dvije slučajne veličine i to relativnog pomaka oslonjene mase (ugiba lisnate opruge) i linearne deformacije lisnate opruge. Sa dobijenog dijagrama korelacione funkcije može se zaključiti da je korelacija ove dvije slučajne veličine najveća pri malim frekvencijama, a sa povećanjem frekvencija oscilovanja korelacija opada. Može se uzeti da postoji korelacija ove dvije veličine do učestanosti od 15 Hz, a pri većim frekvencijama oscilovanja ona se približava nuli. Sa dijagrama prenosne funkcije vidi se da je do 15 Hz direktna ovisnost izlaza o ulazu. Daljnjim povećanjem frekvencija oscilovanja dolazi do prigušenja u sistemu, te izlaz nije direktno proporcionalan ulazu. To možemo koristiti kao potvrdu da se pri analizi mjerenih veličina treba načelno uzimati u razmatranje frekventno područje od 0 Hz do 15 Hz. Rezultati ubrzanja oslonjene mase, dobijeni direktnim snimanjem, i rezultati ubrzanja, dobijeni preko pomaka za pojednostavljeni sistem sa jednim stepenom slobode, jesu u granicama međusobnog neslaganja 15%. Kako ova razlika nije znatna, može se zaključiti da je moguće i opravdano pojednostaviti sistem motornog vozila i posmatrati ga kao sistem sa jednim stepenom slobode. To pojednostavljenje isključivo važi pri malim oscilacijama, tj. kada je srednja vrijednost amplitude oscilovanja do 4 mm.