Lucyferiańskie kino Kennetha Angera - Dagmara Rode (Kwartalnik Filmowy)
Twórczość Angera wyrasta z okultystycznych poszukiwań oraz niejednoznacznego stosunku do popkultury i samego medium filmowego. Autorka szczegółowo omawia spuściznę artystyczną reżysera na tle szerokiego kontekstu kulturowego i przemian obyczajowych drugiej połowy ubiegłego wieku. Postać Angera została wpisana na trwałe w historię kina awangardowego, choć jego twórczość do dziś stanowi zagadkę i nie poddaje się łatwej interpretacji.