Rüzgâr Temelli Piezoelektrik Jeneratör Tasarımı - Okan Gökhan Usta; Sibel Akkaya Oy (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada da rüzgar temelli bir piezoelektrik generatör tasarımı yapılmıştır. Sunulan bu sistem piezoelektrik enerji dönüşümünü temel almaktadır. Bilindiği üzere piezoelektrik materyaller titreşim enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen materyallerdir. Sunulan bu sistem piezoelektrik enerji dönüşümünü temel almaktadır. Bilindiği üzere piezoelektrik materyaller titreşim enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen materyallerdir. Bu çalışmada ise temel olarak; helis bir dikey eksen rüzgar kanatları üzerine yerleştirilmiş piezoelektrik titreşim enerji kartları ile rüzgar hızından faydalanarak bir titreşim oluşturulup elektrik enerjisi üretimi esansına dayanmaktadır. Rezonans değerini yükseltmek amacıyla sensörlerin üstüne trapez yayları ve neodyum mıknatıs monte edilmiştir. Önerilen sistemde toplam 30 adet film tip piezoelektrik dönüştürücü kullanılmıştır. Tanıtılan deneysel generatörün 36 m/sn rüzgar hız aralığı için maximum çıkış gücü 408,79 µW civarındadır.