To samiske stemmer fra Tråante/ Trondheim - Håkon Hermanstrand (Heimen)
Artikkelen tar utgangspunkt i livet til Martin Sivertsen og Marie Kjelsberg Finskog i siste halvdel av 1800-tallet og de første tiårene av 1900-tallet. Begge to bodde i Tråante/ Trondheim i deler av sitt liv, hadde et sterkt samisk engasjement, og begge var deltakere i den tidlige samepolitiske bevegelsen. De forsvarte begge samiske interesser i det offentlige rom. Den sammenstilte fortellinga om deres liv med et kildenært perspektiv er en av hensiktene med artikkelen. En annen hensikt med artikkelen er å gi konkrete bidrag til samisk historie, slik som samisk bosetting i Tråante/ Trondheim, ved å forsøke å operasjonalisere elementer fra urfolksteoretisk kritikk gjennom anvendelse av mikrohistoriske framgangsmåter. Dette innebærer at sørsamisk historie ofte betyr arbeider på personnivå, siden kildene er norske og svenske, og metoden må være rekonstruerende og transnasjonal. Bruken av noen få samiske stedsnavn og begreper er bevisst for å skape både gjenkjennelse og avstand.