Статус прокурора на стадії досудового розслідування в контексті засади змагальності кримінального провадження - L. Strelbitska; M. Kolos (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджується процесуальний статус прокурора на стадії досудового розслідування в контексті реалізації принципу змагальності у кримінальному провадженні. Проаналізовано нормативну регламентацію повноважень прокурора відповідно до чинного Кримінального процесуального кодексу України, окреслено їхній зміст та визначено вплив на дотримання процесуального балансу між сторонами обвинувачення та захисту. Автори розкривають, що статус прокурора не є статичним або універсальним, а проявляється по-різному залежно від функціонального навантаження конкретної процесуальної ситуації. Зокрема, у контексті звернення з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, надання або обмеження доступу до матеріалів розслідування до його завершення, а також відкриття матеріалів іншій стороні. У кожному з цих випадків прокурор проявляє різний вид процесуальної активності, що суттєво впливає на баланс сторін.