Turystyka pielgrzymkowa zrównoważona – Karta sanktuarium dostępnego (Ksd) - Karolina Gołębieska; Anna Ostrowska-Tryzno; Anna Pawlikowska-Piechotka (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Poznanie społecznych i przestrzennych uwarunkowań zrównoważonego rozwoju turystyki kulturowo – religijnej wydaje się problemem ważnym, ponieważ zainteresowanie tą formą w Polsce nie słabnie. Wśród nich jest wiele osób z niepełnosprawnością, starszych, rodzin z małymi dziećmi. Problematyka dostępności sanktuariów dla niepełnosprawnych nie była dotąd materiałem szerszych i pogłębionych studiów naukowych w Polsce, co zachęca do podjęcia rozważań nad tą problematyką. Szczegółowa analiza problemu możliwości znoszenia barier dostępności sanktuariów wydawała się autorom szczególnie istotna w kontekście spodziewanego ruchu pielgrzymkowego w Polsce w roku 2016 z okazji Światowych Dni Młodzieży. Jednym z założonych i osiągniętych efektów aplikacyjnych dorobku badań jest opracowanie ‘Karty Sanktuarium Dostępnego’(KSD), pomocnego przy ocenie dostępności miejsc kultu religijnego dla osób z różnego rodzaju niepełnosprawnością. W przedstawionym tekście zaprezentowano dorobek badań ds.-144 oraz ds.-245 AWF Warszawa (granty Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na lata 2014 – 2018).