Merezi ete dau erabilera hauei begiratzea? - Arantzazu Arantzazu (Anuario del Seminario de Filología Vasca "Julio de Urquijo")
Ete (ote) partikula epistemikoak harridura-perpausetan dituen bi erabilera dialektal dira aztergai lan honetan. Interesa dute beren interpretazioa ez delako ote kanonikoak duena, bestelakoa baizik. Izan ere, lehen erabileran hiztunak ete erabiltzean aurretik solaskideak esan duenaren gainean berrespen enfatikoa adierazten du. Bigarrenean, ostera, aurretik solaskideak esan duenaren gainean kontrako iritzi kritikoa ematen du hiztunak. Bestetik, erro-perpausak diruditen arren, eterekin batera -(e)n konplementatzaileak agertu behar du. Balio hauek azaldu nahian, artikuluan proposatzen da perpaus insubordinatuak direla, eta lehen erabileran polaritate fokuaren balioa hartzen duelarik, ete partikulak eta aditzak ezkerralderako mugida jasaten dutela. Bigarren erabileran, ordea, etek bere esanahia gramatikalizatu du hiztunak proposizioan adierazitakoarekin guztiz bat egiten ez duela adieraztetik adostasunik batere ez duela adierazteraino. Horrek bat egingo luke egitura esklamatiboek daukaten ñabardura kuantifikatzailearekin.