Načelo etničke granice i etnička ravnoteža u razgraničenju Jugoslavije s Italijom (1945.-1977.) - Nada Jaman (Vjesnik Istarskog Arhiva)
U ovome radu donosi se historijat razgraničenja između Jugoslavije i Italije od prve konferencije Savjeta ministara vanjskih poslova pet velikih sila pobjednica u II. svj. ratu, preko Mirovne konferencije u Parizu, Londonskog sporazuma do Osimskog sporazuma. U tim pregovorima, jugoslavenska strana je zastupala princip »etničke granice« (granična linija koja bi u obje države ostavila minimum pripadnika druge narodnosti), a talijanska strana je tražila primjenu tzv. »etničke ravnoteže« (granica koja bi u obje države ostavila »jednaki« broj žitelja druge narodnosti). Granica formirana Mirovnim ugovorom, od obje strane proglašena nezadovoljavajućom, daljnjim je bilateralnim pregovorima postala prihvatljiva za obje strane.