Деградація ґрунтів в умовах Південного Степу України: причини, наслідки та заходи з їх попередження - Л. М. ГРАНОВСЬКА; Р. А. ВОЖЕГОВА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
У статті науково обґрунтовано напрями зниження рівня деградації та відтворення родючості ґрунтів. Методологічну основу досліджень становлять сучасні методи наукового дослідження: історичний, системний аналіз і підхід, економіко-статистичні. Важливість проблеми збереження ґрунтів і для України, і для всіх країн світу підтверджується міжнародними та вітчизняними нормативними документами. Проведено аналіз сучасного стану ґрунтів та ефективності їх використання у світі та в Україні, зокрема в Херсонській області як найбільш складній за показниками природно-кліматичних умов. Досліджено питання впливу змін клімату в степовій зоні на продуктивність сільськогосподарських культур та ефективність сільськогосподарської діяльності за умови попередження процесів деградації ґрунтів і опустелювання земель. Визначено природні та антропогенні фактори впливу на процеси деградації та опустелювання ґрунтів і доведено, що однією з причин деградації є їх природна засушливість, яка супроводжується недостатньою кількістю опадів, від’ємним водним балансом і пов’язаним із цим специфічним процесом ґрунтоутворення. Обґрунтовано напрями збереження родючості ґрунту та наведено приклад практичного застосування результатів досліджень в ДПДГ «Асканійське» Інституту зрошуваного землеробства НААН.