Вдосконалений метод класифікації повітряних об'єктів - О.О. Тімочко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Для прийняття рішень з класифікації повітряних об’єктів використаний комбінований метод – нечіткі моделі на основі систем з нечіткою логікою, а також моделі на основі звичайної булевої логіки. На попередньому етапі оцінка здійснюється шляхом співставлення з еталонним набором ознак для кожного класу повітряних об’єктів. На основі модифікації синглетонної бази знань та оптимістичного критерію прийняття рішення запропонований механізм ієрархічного логічного виведення. Значення синглетонних функцій належності для неявних гілок дерева прийняття рішень розглядається як значення обчисленої достовірності інформації. База знань формується як матриця відповідності можливих ознак поведінки повітряного об’єкту кожному індексу належності (класу повітряних об’єктів). Механізм логічного виведення застосо-вує результати попереднього аналізу можливих варіантів рішення, має гілки явних та неявних рішень. За вагові коефіцієнти рівняння логічного виведення використовуються значення коефіцієнтів повноти інформації, обчислені на етапі аналізу вхідної інформації. Отримані рівняння та дерева логічного виведення дозволяють побудувати метод прийняття рішень для автоматизованої класифікації повітряних об’єктів. Запропонований метод класифікації повітряних об’єктів відрізняється від відомих: а) використанням різнорідних джерел інформації про повітряні об’єкти і формалізацією ознак за допомогою нечітких множин, у тому числі 2-го типу; б) введенням ієрархічної системи класифікації повітряних об’єктів; в) обчисленням достовірності інформації про повітряні об’єкти і використанням її в якості значень синглетонних функцій належності вхідних ознак; г) організацією логічного виведення по детермінованій і нечіткій гілкам прийняття рішень про повітряні об’єкти з формуванням вектору “довіри” до варіантів рішення. Вдосконалений метод оцінювання якості класифікації повітряних об’єктів може використовуватися на етапі тестування автоматизованої системи класифікації.