Öğretmenlerin Sınıf Ġçi Etkinliklerinin Denetlenmesinde Klinik Denetim Modeli - Abdurrahman ILGAN; Semra KIRANLI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, günümüz dünyasında, örgütlerin amaçlarını gerçekleştirmelerinde ve amaçlara ulaşma doğrultusunda sürece yönelik eylemlerini düzenlemelerinde önem taşıyan denetim kavramı doğrultusunda, denetim tekniklerinden son zamanlarda özellikle ön plana çıkan klinik denetim kavramını incelemektir. Klinik denetim, 1960‟lı yıllardan sonra ortaya çıkmış, tıp alanından türemiş, denetimin yapıldığı sınıfı belirten, öğretmenin öğretme süreçlerini içeren davranışlarını geliştirerek, öğrenci başarısını arttırmaya yönelik bir denetim tekniğidir. Bu çalışmada sırasıyla şu konular incelenmiştir: Denetim kavramı ve önemi; klinik denetimin temel işlevleri ve varsayımları; klinik denetimde insan ilişkileri, öğretmen değerlendirme, denetmen nitelikleri; klinik denetim modelleri ve aşamaları ile son olarak da klinik denetimin sınırlıkları.