Memlükler Döneminde (648-923/1250-1517) Siyer Çalışmaları Safedî’nin (ö. 764/1363) el-Vâfî’ Adlı Eserinde Hz. Peygamber’in Hayatı - Fatih Yahya Ayaz (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Haçlı Seferleri ve Moğol İstilası’ndan sonra ulema içinbir sığınak hâline gelen Memlük Devleti, gerek sultanlarıngerekse devlet adamlarının büyük destek ve himayeleriyleilmî hayatın gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Budönemde çeşitli ilim dallarında çok sayıda âlim yetişmiş,kıymetli ve hacimli eserler kaleme alınmıştır. Bunlarınbaşında şüphesiz tarih alanı gelmektedir. Bu sahaylailgili çeşitli konuları içeren çok sayıda eser yazılmış, Hz.Peygamber’in hayatı da bundan nasibini almıştır. Hemenbütün tarihçiler teberrüken de olsa eserlerinde Hz.Peygamber’in hayatına yer vermiştir.Söz konusu dönemde Hz. Peygamber’in hayatını kalemealanlardan biri de meşhur münşî ve tarihçi Safedî’dir. O,hacimli biyografi eseri el-Vâfî’de, “Muhammed Rasûlüllah”başlıklı bir maddeyi Hz. Peygamber’e ayırmıştır. Müellif sadebir üslupla, kronolojiye çok başvurmadan konu merkezliolarak Rasûlüllah’ın özellikleri, aile efradı, mucizeleri,ahlâkı gibi bahislere daha fazla yer ayırmak suretiyle kısaancak ilginç bilgiler içeren bir siyer yazmıştır. Bu siyer eseridönemin genel tarihçilik anlayışını yansıtması ve Memlüklerdöneminde Hz. Peygamber’in anlatılma ve anlaşılma tarzınıortaya koyar bir mahiyet taşıması bakımından önem arzetmektedir. Bu çalışmada, Safedî’nin adı geçen siyer maddesi;kaynakları, muhtevası ve usulü bakımından incelenmiş vebazı değerlendirmelere tâbi tutulmuştur.