Ocena intensywności opieki pielęgniarskiej związanej z terapią przeciwbólową u pacjentów hospitalizowanych z powodu tętniaka mózgu. Doniesienia wstępne - Grzegorz Dybciak (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne)
Wprowadzenie. Monitorowanie dolegliwości bólowych oraz zastosowanie odpowiedniej terapii przeciwbólowej wpływa zasadniczo na stan wydolności funkcjonalnej chorego. Cel. Celem pracy było określenie czy wybrane zmienne, takie jak: wystąpienie krwawienia podpajęczynówkowego (SAH), klasyfikacja kliniczna Hunta&Hessa (H&H) oraz zastosowana metoda leczenia, mają wpływ na intensywność opieki pielęgniarskiej związanej z terapią przeciwbólową u pacjentów hospitalizowanych z powodu tętniaka mózgu. Materiał i metody. Do badanej grupy zakwalifikowano 42 pacjentów hospitalizowanych w okresie od kwietnia 2011 roku do końca marca 2012 roku w oddziale Neurochirurgii i Neurotraumatologii Szpitala Uniwersyteckiego Nr 2 w Bydgoszczy z powodu podejrzenia tętniaka tętnicy mózgu. W trakcie hospitalizacji, oceniono chorego za pomocą skali H&H oraz określono intensywność opieki pielęgniarskiej związanej z zastosowaną terapią przeciwbólową za pomocą Functional Capacity Scale (FCS). Wyniki. Intensywność opieki pielęgniarskiej związanej z terapią przeciwbólową w dniu przyjęcia pacjenta do oddziału jest zależna od wystąpienia SAH (r=-0,85; p=0,000) i oceny klinicznej w klasyfikacji H&H (r=-0,68; p=0,000). Nie wykazano zależności istotnej statystycznie pomiędzy zastosowaną metodą leczenia a intensywnością opieki pielęgniarskiej. Zarówno w dobie zabiegu, jak i pierwszej dobie po zabiegu, intensywność opieki pielęgniarskiej związanej z terapią przeciwbólową była zależna od wystąpienia SAH, zastosowanej metody leczenia oraz klasyfikacji H&H. Nie stwierdzono różnic istotnych statystycznie pomiędzy intensywnością opieki pielęgniarskiej związanej z terapią przeciwbólową a SAH, klasyfikacją H&H oraz metodą leczenia w dniu wypisu z oddziału. Wnioski. Krwotok podpajęczynówkowy i klasyfikacja H&H są głównymi czynnikami determinującymi intensywność opieki pielęgniarskiej związanej z terapią przeciwbólową w dniu przyjęcia pacjenta na oddział oraz w kolejnych dobach hospitalizacji. (PNN 2013;2(1):27-32)