La consueta de 1709 en escena: orígens i models d’una realitat canviant - Francesc Massip (Scripta: Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna)
L’estudi analitza el primer manuscrit conservat i consultable de la Festa d’Elx, datat el 1709, i copiat per substituir l’original conservat a l’arxiu de la Vila, malmès pel saqueig filipista de 1706. S’apunta la hipòtesi que la còpia es féu sobre aquell original que el barreig hauria mutilat de tal manera que hi mancaven la pàgina o pàgines inicials. Un original que seguiria la família de manuscrits confeccionats per la Confraria de l’Assumpció, ans que la Festa passés a ser organitzada pel Consell de la Vila. D’altra banda, s’estudia la realitat escènica que reflecteixen les acotacions escèniques de la Consueta de 1709, molt diferent de la disposició que avui coneixem, pròpia del nou temple construït a mitjan s. XVIII, en una articulació escenotècnica que es va iniciar el 1761 de la mà de l’arquitecte Marcos Evangelio.