Vloga delovnega terapevta pri obravnavi mater z motnjami v duševnem zdravju - Amadeja Kangler; Špela Mihevc (Revija za Zdravstvene Vede)
Delovni terapevti lahko pomembno pripomorejo k boljšemu življenju mater z motnjami v duševnem zdravju. Namen raziskave je bil preučiti izkušnje in vlogo delovnih terapevtov pri obravnavi mater z motnjami v duševnem zdravju. Na vzorcu petih slovenskih delovnih terapevtov smo izvedli kvalitativno raziskavo s polstrukturiranimi intervjuji. Po zvočnih posnetkih smo oblikovali dobesedne prepise izjav, ki so bili obdelani po načelih kvalitativne vsebinske analize. Udeleženci so večino obravnav izvajali v skupnosti. Največ znanja za obravnavo mater so udeleženci pridobili preko izkušenj sodelavcev in izkušenj lastnega materinstva. Obravnave so bile največkrat vezane na vzpostavljanje rutin matere in otroka, vključevanje v dnevne aktivnosti, sodelovanje v družbi ter samostojnost pri izvedbi okupacij. Izziv pri delu ostaja vloga delovnega terapevta v multidisciplinarnem timu in potreba po večji širini znanja o procesu delovne terapije na področju duševnega zdravja. Še vedno obstaja vrzel v znanju na področju delovnoterapevtske obravnave mater z motnjo v duševnem zdravju, ki bi jo bilo v prihodnosti smiselno podpreti z dodatnimi izobraževalnimi vsebinami.