HELLENİSTİK DÖNEME AİT BİR MEZAR STELİ - Nizam Abay (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çalışmanın konusu, Konya Koyunoğlu Müzesi’nde sergilenen, Manisa ili Salihli ilçesinde bulunmuş Helenistik Dönem'e ait bir mezar stelidir. Mezar stelinde en üstte, ortada ve sağ yanda kabaca işlenmiş akroterler yer almaktadır. Bezeme alanında yer alan figürlerde hizmetçileri ile birlikte tasvir edilen bir aile yer almaktadır. Sol cephede ayakta, başı hafif sağa bakan ve khiton üzerinde manto giyen erkek figürü sol bacağını öne doğru atmış, sağ bacağı geride duruyor. Yine sağda sağ ayağını hafif sola ve geriye atmış olan kadın figürü khiton ve başının arkasını da örten bir himation giymiştir. Pudicitia tipinde betimlenen kadın figürünün kolu dirsekten kırılarak göğüs üzerinde sol kol ile mantosunun yakasını tutmaktadır. Erkek figürünün solunda, sağ ayağını öteki ayağının üzerine çapraz atmış bir şekilde durmakta olan hizmetçi erkek figürü betimlenmiştir. Kadının solunda ise ayakta başı hafif sağa bakar şekilde elleri arasındaki pyxisi mücevher kutusu hanımına sunan, üzerine khiton giymiş hizmetçi kız betimi bulunmaktadır. Envanter numarası 190 olan mezar steli, işçiliği, kalitesi ve kompozisyonu bakımından Ephesos'un ve Smyrna'nın Helenistik Dönem mezar stelleri ve mezar anıtlarındaki kendine özgü yerel stilini yansıtmaktadır. Figürlerin kökenleri yanında, tipolojik ve stilistik özellikleri de ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Figür tiplerinin benzer örnekler ışığında karşılaştırılması sonucunda stelin, MÖ 2. yüzyılın ikinci yarısındaki MÖ 130/120 mezar stellerinin özelliklerini yansıttığını görmekteyiz.