MİMARİ BLOKLAR IŞIĞINDA ISAURIA BÖLGESİNİN MİMARİ UYGULAMALARI - Asuman Baldıran; Zeliha Gider (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Antik dönemde Isauria Bölgesi sınırlarıiçinde kalan Bozkır ilçesine bağlıIşıklar, Hacılar, Yazdamıköyleri ile Güneysınır ilçesine bağlıÖmeroğlu köyünde tespit edilen on üç mimari blok ışığında bölgenin mimari uygulamalarıve bölgesel etkileşimleri üzerinde durulmuş, stil kritik yolu ile ait olduklarızaman dilimleri belirlenmiştir. Jeopolitik konumu nedeniyle sürekli etkileşime açık olan bölgenin mimari bezemelerinde pek çok dışetkiyi tespit etmek mümkündür. Bölgenin mimari geleneği komşu bölgelerin, özellikle de Suriye-İsrail ve Pamphylia bölgelerinin etkisinde şekillenmiştir. Bazımimari bezemelerde tespit edilen yerel unsurlar, dışarıdan gelen taşustalarının yanısıra yerel ustaların da bu alanda çalıştığınıdüşündürmektedir. Değerlendirdiğimiz mimari bloklar bölgede Hadrian Dönemi’nden Severuslar Dönemi’ne kadar devam edenimar faaliyetlerine işaret etmektedir. Bunların çoğunluğunun Antoninler Dönemi’ne tarihlenmesi, bu dönemde yaşanan siyasi istikrar ve refah düzeyi ile paralellik göstermektedir.