Uluslararası Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik Problemleri ve Çözüm Önerileri (Sakarya Üniversitesi Örneği) - Fatih Yardımcıoğlu; Furkan Beşel; Fatih Savaşan (Akademik İncelemeler Dergisi)
Küreselleşmenin eğitim alanında gerçekleştirdiğideğişimin sonucu uluslararası öğrenci dolaşımının boyutları artmıştır. Uluslararasıöğrencilerin gittikleri ülke ekonomilerine sağladıkları katkılar yanındasağladığı prestij ve beşeri sermayeyi oluşturan taraf olmanın sağladığısosyokültürel avantajlar dolayısıyla tüm ülkeler bu gelişmeden pay alma çabasıiçerisine girmiştir. Öte yandan uluslararası öğrencilerin uyum sorunlarıüzerinde önemle durulması gereken bir alanı oluşturmaktadır. Buçalışmanın amacı Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören uluslararası öğrenciler örneği üzerinden sosyo-ekonomik problemlerinintespit edilmesidir. Anket yönteminden ve yarı yapılandırılmış mülakattekniğinden yararlanılarak yapılan çalışmada ilk olarak öğrencilerin Türkiye’yitercih nedenleri araştırılmış, daha sonra öğrencilerinsosyo-ekonomik problemleri arkadaşlık, sağlık, kültürel, ekonomik,psikolojik, akademikve sosyal sorunlar başlıkları altında araştırılmıştır. Çalışmada öğrencilerin arkadaşlık, sağlık,kültürel, ekonomik, psikolojik, akademik ve sosyal sorunlarla ilgili yaşadığıproblemlere karşı çözüm önerileri sunulmuştur.