Оцінювання динамічної характеристики автомобіля після ремонту циліндро-поршневої групи двигуна - Г. С. Гудз; М. В. Глобчак; О. Й. Коцюмбас (Науковий вісник НЛТУ України)
Сформульовано припущення стосовно профілю дороги, опору коченню, тривалості перемикання передач для оцінювання динамічних властивостей автомобіля. Розглянуто тривалість та шлях розганяння до певної швидкості вантажівок. З'ясовано, що для цього існують аналітичні методи розв'язку, проте з певними обмеженнями. Застосовано більш коректні способи, а саме – інтегрування числовими методами наведених залежностей тривалості розганяння. Зазначено, що для вантажівок варто порівняти граничні сумарні опори (коченню та підйому) дороги, які може подолати автомобіль на першій та вищій передачі без перемикання на нижчу, що оцінюють динамічним чинником. Встановлено, що в разі збільшення діаметра циліндра зміни зазнає обертовий момент двигуна, а решта параметрів конструкції залишаються незмінними. Наведено результати розрахунку залежності зміни динамічного чинника від швидкості руху автомобіля з номінальним та ремонтним розмірами циліндрів двигуна. З'ясовано, що максимальний динамічний чинник на першій передачі автомобіля з порівнюваними розмірами циліндрів двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ) зафіксовано за швидкості vDmax = 8,57 км/год й становить, відповідно, Dmax п = 0,341 та Dmax в = 0,355. Виявлено, що збільшення діаметрів циліндрів сприяє зростанню максимального динамічного чинника, як і максимального обертового моменту ДВЗ, на 4 %, що дасть змогу автомобілю подолати більший кут підйому дороги та коефіцієнт опору його коченню, а також пришвидшити автотранспортний засіб (АТЗ) на 4,3 %. Проведено аналіз характеристики, який дав можливість констатувати, що для автомобіля зі збільшеними розмірами циліндрів ДВЗ максимальний динамічний чинник на прямій передачі підвищився на 4,7 %. Встановлено розширення діапазону швидкостей стійкого руху автомобіля, що обґрунтовано значним зростанням частки сил опору коченню та повітря у загальному балансі розподілу тягової сили. Констатовано, що для порівняння динаміки розганяння автомобіля з номінальними та відновленими циліндрами ДВЗ варто оцінити пришвидшення АТЗ. Проведено розрахунки й побудовано графіки пришвидшень автомобіля на різних передачах трансмісії з порівнюваними ДВЗ залежно від швидкості руху.