شناسایی و تنوع ژنتیکی جدایه‌هایPseudomonas syringae pv. syringae عامل شانکر باکتریایی درختان میوه هسته‌دار در چند استان شمالی و مرکزی ایران - واله عباسی; حشمت الله رحیمیان; محمدعلی تاجیک قنبری (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
بیماری شانکر باکتریایی هسته¬داران با عامل (Pss) Pseudomonas syringae pv. syringae یکی از بیماری‌های شایع درختان میوه هسته¬دار در استان¬های شمالی و مرکزی ایران می¬باشد. به منظور شناسایی جدایه‌های عامل بیماری، طی سال¬های 1390-1389، 105 جدایه به ‌دست آمده از باغ‌های درختان میوه هسته¬دار واقع در مناطق مختلف استان¬های اردبیل، آذربایجان ‌شرقی، گیلان، مازندران، خراسان ‌رضوی، تهران و قزوین از نظر فنوتیپی، بیماری¬زایی و الکتروفورز پروتئین¬های سلولی و وجود ژن سرینگومایسین (syrB) مورد بررسی قرار گرفتند. جدایه¬ها از نظر ویژگی¬های فنوتیپی و الگوی پروتئین¬های سلولی اختلاف¬های جزئی نشان دادند. همه جدایه¬ها روی هلو دارای قدرت بیماری¬زایی بالایی بودند و از این نظر مشابه به نظر رسیدند. همه¬ی جدایه‌ها به همراه جدایه¬ی استاندارد، قطعه¬ی 752 جفت بازی با آغازگر syrB را تکثیر کردند. تنوع ژنتیکی بین جدایه¬ها با دو روش BOX-PCR و IS50-PCR بررسی شد. آنالیز خوشه‌ای نتایج به دست آمده نشان داد که در BOX-PCR در سطح تشابه 73 درصد، جدایه¬ها به 9 گروه و با IS50-PCR به 8 گروه و با ترکیب همه آغازگرها به 11 گروه تقسیم شدند. بین تنوع ژنتیکی جدایه‌ها و منشأ جغرافیایی آنها ارتباط معنی داری وجود نداشت. نتایج نشانگر وجود تنوع ژنتیکی بالا درون جدایه¬های مختلف Pss عامل بیماری شانکر باکتریایی درختان میوه هسته¬دار بود. در این بررسی ارتباط مشخصی بین منشأ جغرافیایی جدایه¬ها و گروه¬های حاصل از بررسی تنوع ژنتیکی آنها مشاهده نشد