Doświadczenia własne rodzeństwa osób z niepełnosprawnością intelektualną (w retrospekcji młodych dorosłych) - Agnieszka Hamerlińska; Zuzanna Gadomska (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Przedstawiany rozdział dotyczy doświadczeń własnych rodzeństwa osób z niepełnosprawnością intelektualną. Praca ma charakter pracy empirycznej.  Na początek zostanie dokonany przegląd wybranej literatury dotyczącej sytuacji rodzeństwa pełnosprawnego żyjącego z rodzeństwem z niepełnosprawnością. Następnie będzie opisana metodologia badań własnych. Przyjęto strategię badań jakościowych, wykorzystano metodę wywiadu narracyjnego z retrospekcją. W badaniu wzięły udział trzy dorosłe osoby, które wychowywały się w rodzinie z dziećmi z niepełnosprawnością intelektualną. Na podstawie analizy zauważane jest, że rodzeństwu dzieci z niepełnosprawnością intelektualną powinna być poświęcana większa uwaga ze strony rodziców. To temat naukowo coraz szerzej opisywany, aczkolwiek powinno nastąpić większe przełożenie na aspekt praktyczny.