Prawne i ekonomiczne dylematy zrównoważonego rozwoju w dobie ogólnoświatowego kryzysu - Maciej Rudnicki (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Rozważania prowadzone w niniejszym artykule wychodzą od szerokiego zbioru zagadnień z zakresu filozofii, moralności, ekonomii i prawa odnoszących się do racjonalnej gospodarki zasobami naturalnymi, ochrony środowiska naturalnego, a także formowania ludzkich postaw i zachowań wobec niego; wreszcie ustanowienia prawnych granic tego odniesienia i sankcji za ich przekroczenie. Stan naturalnego środowiska ma istotne znaczenie dla zaspokojenia życiowych potrzeb człowieka. Ludzie dążąc do osiągnięcia satysfakcjonującego ich poziomu życia, odpowiedniej jego jakości muszą wybierać między wieloma różnymi dobrami. Niestety, wartości ekologiczne widziane są często jako mniej istotne i przy podejmowaniu decyzji przegrywają z dążeniem do posiadania majątku czy społecznego komfortu. Takie traktowanie dóbr ekologicznych skutkuje niedocenianiem ich i prowadzi do negatywnych zmian w środowisku, mających także negatywny wpływ na życie ludzi. Tworzenie warunków zaspokajania podstawowych ludzkich, kształtowania jakości życia, potrzeb powinno opierać się na zrozumieniu zasad zrównoważonego rozwoju. Czy rozwój cywilizacyjny ma kierować się wyłącznie względami ekonomicznymi, czy też jego podstawą powinno być zachowanie zasobów naturalnych? Czy może najrozsądniejszą opcją jest znalezienie równowagi w dążeniu do ekonomicznych, społecznych i ekologicznych celów? Omawiany problem ma charakter globalny i wciąż powinien prowadzić do pogłębionej refleksji.