Місце і роль підрозділів превентивної діяльності в системі органів Національної поліції - D. V. Kiblyk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглядаються місце та роль підрозділів превентивної діяльності в системі Національної поліції України в забезпеченні громадської безпеки та правопорядку, зокрема в умовах сучасних викликів, в тому числі в умовах збройної агресії на території України. Автор аналізує нормативно-правову базу, яка регулює діяльність підрозділів превентивної діяльності, а також досліджує ключові напрямки їхньої роботи, серед яких профілактика правопорушень (превентивна діяльність), запобігання злочинам та адміністративним правопорушенням, а також проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення. Відзначено, що підрозділи превентивної діяльності спрямовані на своєчасне виявлення та нейтралізацію загроз безпеці, попередження правопорушень через взаємодію з місцевими громадами, а також активне використання аналізу криміногенної ситуації для спрямування ресурсів у найбільш проблемні зони. Особлива увага приділяється взаємодії підрозділів превенції з громадськістю, іншими правоохоронними та державними органами, місцевими органами влад задля забезпечення публічного порядку та безпеки, а також організаціями громадянського суспільства. Така співпраця сприяє формуванню позитивного іміджу поліції, посиленню довіри з боку населення і дозволяє більш ефективно реагувати на соціальні проблеми, що можуть стати причиною правопорушень. Завдяки тісній співпраці з громадськістю, підрозділи превентивної діяльності здійснюють не тільки превенцію кримінальних та адміністративних правопорушень, а й комплексну роботу з профілактики насильства, булінгу, наркозалежності, а також здійснюють заходи, спрямовані на підвищення правової обізнаності населення. Окремо розглядаються аспекти діяльності підрозділів превенції в умовах воєнного стану, коли зростає необхідність у мобільності та адаптації до нових загроз, таких як терористичні акти, диверсії, а також забезпечення правопорядку в зонах бойових дій. Стаття підкреслює важливість гнучкості органів Національної поліції для ефективної роботи в таких складних умовах, зокрема під час дії особливих правових режимів і показує, як впровадження інноваційних методів роботи може допомогти в адаптації до нових реалій безпеки в Україні.