Müftüoğlu, M. (2017). Af, mağfiret ve tövbe kavramlarının yaygın din eğitimi açısından değerlendirilmesi. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 3, 51-68. - Mehmet Müftüoğlu (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
İnsan, yaratılmışların en şereflisi ve en mükemmeli olmasına rağmen, zaman zaman yaratanıyla, bazen de insanlar ve diğer mahlûklarla olan münasebetlerinde bilerek veya bilmeyerek yanlışlıklar yapabilmektedir. İnsanın gerek yaratanına gerekse diğer insanlara karşı yanlış davranışları onun iki şeyle karşı karşıya kalmasına sebep olur: Ya yanlış davranışından dolayı bir cezaya çarptırılması ya da affedilmesi. İşlenen suç Allah’a karşı ise ceza ve af mercii sadece Allah’tır. Ancak işlenen suç insana karşı ise af ve cezalandırma hususunda Allah ile birlikte insanın da affetme veya ceza talep etme hakkı olsa da affın tercih edilmesi toplumsal barış açısından son derece önemlidir. Affın zıttı olan ceza ise, bireyler arasında kavgaya, kin ve nefrete sebebiyet verebilmektedir. Müslümanın günlük dini hayatını yakından ilgilendiren, af, Allah’ın af ve mağfireti, tövbe ve istiğfar kavramları yaygın din eğitiminde sıkça kullanılmaktadır. Kur’an ve hadislerde de af ve tövbenin faziletinden bahsetmektedirler. “Af, Mağfiret ve Tövbe Kavramlarının Yaygın Din Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı bu çalışmamızda Kur’an ve sünnette af ve mağfiret kavramları, af-tövbe ilişkisi, Allah’ın affı ve mağfireti, tövbenin kabul şartları gibi hususlar ile affın ahlâkî ve insanî yönü yaygın din eğitimi açısından yorumlanmıştır.