Kršćanski motivi u poeziji suvremenih splitskih pjesnika - Tea-Tereza Vidović Schreiber (Crkva u Svijetu)
Mnogobrojni su autori u hrvatskoj književnoj baštini koji pronalaze inspiraciju u kršćanstvu. Prostor često nazivan predziđem kršćanstva, već od najranijih laudističkih zapisa, implicitno uključuje spontanu emocionalnu, subjektivnu i duhovnu angažiranost autora i recipijenta. Cilj je rada, metodama interpretacije i komparacije, istražiti i prikazati splitski književni korpus suvremenih autora u čijem pjesništvu prevladavaju kršćanski motivi (npr. motiv križa i motiv svetoga Duje). U radu se polazi od pretpostavke da je splitska književnost nadahnuta tradicionalnom, ‘marulićevski obilježenom, književnošću stvaranom na kršćanskom svjetonazoru, ali i avangardnim težnjama, agnosticizmu, nihilizmu, ateizmu i pozitivističkim opcijama’. Stoga će podtekst odabranih pjesama često činiti paralelizam duhovnih i tjelesnih esencija jer stvaranje u ovom vremenskom kontekstu podrazumijeva da je pjesnik raspet između duhovnih težnji za Nebom i egzistencijalnih promišljanja o smislu postojanja, potaknutima postkomunističkim i neoliberalnim kapitalističkim paradigmama.