Dijital Kamusal Alan Bağlamında The Great Hack: Büyük Veri Odaklı Bir Analiz - Aytunç Erçifci; Onur Tos (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Büyük veri bileşenleri dijital kamusal alanı biçimlendirmektedir. Dijital kamusal alanda büyük veribileşenlerinin kullanım alanları genişlemekte ve bu kapsamda sosyal hayatı etkiyen yeni dijital olanaklarartmaktadır. Bu çalışmada, 2019 yılında Netflix platformunda yayınlanan, yönetmenliğini J. Noujaimve K. Amer’in üstlendiği The Great Hack belgesel filmi ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı, The GreatHack belgesel filminde dijital kamusal alan kavramının ve büyük veri bileşenlerinin filmi biçimlendirmeve anlatıyı şekillendirme unsurlarını belirlemektir. Ayrıca bu unsurların altında yatan gömülü anlamlarıtespit etmektir. Araştırmada ana sorunsal olarak; “belgesel filmde, gömülü teori yaklaşımında yer alan açık,eksen ve seçici kodlama aktarımları nelerdir” sorusuna cevap aranmaktadır. Araştırmanın veri toplamatekniği doküman incelemesidir. Analiz yöntemi ise nitel araştırma yöntem süreçlerinde yararlanılabilengömülü teori (grounded theory) desenidir. Belgesel film biçemi ve anlatısına bağlı kalarak gömülü teorideseniyle dijital kamusal alan ve büyük veri etkileşimine ait açık, eksen ve seçici kodlama yapılmaktadır.Ek olarak kavramlar arasındaki tema, kategori ve kodlar tespit edilmekte, aralarındaki bağlantılar veetkileşim açıklanmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, belgesel film biçem ve anlatısında dijital medyave dijital izler üzerinde durulduğu belirlenmiştir. Ek olarak belgesel filmde dijital kamusal alan ve büyükveri bileşenleri etkileşiminde; dijitalleşmenin, insanların kişisel profillernin, mahremiyetin, veri toplama veişleme süreçlerinin ön plana çıktığı saptanmıştır.