Psychiczne i somatyczne elementy poczucia tożsamości otyłych dziewcząt i chłopców - Joanna Radoszewska; Andrzej Wiśniewski (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Wprowadzenie: W okresie dojrzewania płciowego i dorastania poczucie tożsamości jest różne u osób otyłych i mających prawidłową masę ciała. Na poczucie tożsamości składają się treści psychicznego i somatycznego doświadczania siebie przez człowieka, to wiedza o sobie samym, sposób doświadczania siebie. Cel pracy: Ustalenie właściwości poczucia tożsamości osób otyłych, doświadczających okresu dorastania, w którym realizują kluczowe dla psychicznego rozwoju zadania: określenie poczucia własnej tożsamości i zakończenie procesu separacji - indywidualizacji. Materiał i metoda: 21 osób otyłych (12 dziewcząt i 9 chłopców) porównano z 23 osobami (15 dziewcząt i 8 chłopców) o prawidłowej masie ciała, stanowiącymi grupę kontrolną, dobraną pod względem wieku chronologicznego. Wszystkim badanym zadano 8 pytań, dotyczących poczucia tożsamości. Otrzymane dane analizowano w odniesieniu do treści poczucia tożsamości: poznawczych, emocjonalno-społecznych, płciowych, metrykalnych, aktywności i somatycznych. Wyniki: W badaniu ujawniono wpływ obu zmiennych (zarówno płci, jak i tuszy) na doświadczanie poczucia tożsamości. Dominujący wymiar dla osób otyłych stanowiły treści somatyczne, natomiast u osób o prawidłowej masie ciała dominowały treści emocjonalne i aktywności (zewnętrznych zachowań). Wnioski: 1.Istnieją specyficzne trudności w określeniu poczucia tożsamości u osób otyłych w wieku dorastania. 2.Szczególne trudności są udziałem dziewcząt otyłych, co może stanowiæ jedną z psychicznych determinant powstawania i utrzymywania się zaburzeń jedzenia.