Polatlı Bölgesi Şeker Pancarı Sulamalarında Su Kullanım Etkinliğinin Değerlendirilmesi - Ayşegül Boyacıoğlu; Mevlüt Beyrıbey (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma Polatl ı bölgesi şeker pancarı ekim alanlar ı nda su kullan ı m etkinliğ inin değerlendirilmesi amac ı yla yap ı lm ışt ı r. Bu amaçla tarla su uygulama rand ı man ı n ı n belirlenmesi, çiftçilerin s'ulama zaman ı n ı belirleme yeteneklerinin tesbiti, sulama yönetiminin planlanmas ı ve değerlendirilmesi ve Sulama mevsimi öncesi yap ı lan sulama planlamas ı n ı n değerlendirilmesi konular ı incelenmi ştir. Sulama yönetimi ile ilgili konularda IRSIS paket program ı ndan yararlan ı lm ışt ı r. Araşt ı rma sonuçlar ı na göre, bölgede çiftçi ortalama 15 gün aral ı kla 7 defa sulama yapmakta, her sulamada ortalama 140-150 mm su vermektedir. Optimum olarak haz ı rlanan sulama program ı nda ise 10-12 gün aral ı kla daha s ı k sulama yap ı larak sulama say ı s ı 9-11'e ç ı kar ı lm ış ve her sulamada 85-90 mm su verilmesi önerilerek, tüm vejetatif periyot boyunca ortalama 950 mm net su kullan ı m ı , 830 mm'ye dü ş ürülerek 120 mm'lik su tasarrufu sa ğ lanabileceğ i bulunmuştur.