Panowanie („Sonic c’est moi”) - Grahame Weinbren (Kwartalnik Filmowy)
Komputerowe gry wideo (Sonic, Super Mario 64 i Taurok) stały się jednym z głównych zjawisk kulturowych naszych czasów. Weinbren zastanawia się nad obsesyjnym przymusem grania, immanentnie związanym z tym zjawiskiem. Choć nie jesteśmy w stanie pokonać komputerowego przeciwnika, pragniemy przejąć kontrolę nad aparaturą, a pragnienie to staje się obsesją. Podobnie korzystanie z edytorów tekstu zamienia proces pisania w edycję, w której zanika pojęcie „ostatecznej wersji tekstu”. Autor bada wpływ gier wideo na gracza, biorąc pod uwagę szczególną formę identyfikacji gracza z postacią, tak zwanym „awatarem”, który różni się od tego łączącego widza lub czytelnika z postaciami filmowymi bądź książkowymi. Gracz identyfikuje się z animowaną przez siebie wirtualną postacią, ale jego głównym zadaniem jest techniczne opanowanie aparatury.