Ідея Реформації в українській соціально-політичній думці ХІХ ст. на прикладі М.П. Драгоманова - Володимир ВОЛКОВСЬКИЙ (Богословські роздуми: Східноєвропейський журнал богословʼя)
Стаття зосереджується на дослідженні ідеї Реформації у творчості українського політичного мислителя та діяча ХІХ століття Михайла Драгоманова. Поряд із темами соціальної емансипації та модерного націєтворення, проблеми відношення релігії із такими категоріями та явищами, як науковий та суспільний прогрес, наука, держава і суспільство, складали важливу царину уваги для М. Драгоманова. Історія та ідея Реформації, протестантизму були для нього прикладом та джерелом відповіді на сучасні йому теми і дискусії – про релігійну толерантність та ін. Його думки відкривають для нас історію сприйняття Реформації в українському контексті ХІХ ст.. Ідея Реформації у нього розглядається у світлі загальної проблеми відносин держави і суспільства, звідки випливають відносини Церкви і держави, Церкви і суспільства. Релігія і Церква трактуються як фундаментальний складник суспільства та його історії, як сфера індивідуальних переконань та цінностей. Історія релігії та церкви у драгоманова розглядається через діалектику підкорення релігії зовнішньому авторитету держави або клерикальної організації та ідеї свободи релігійного переконання. Драгоманов виступає за ідею релігійної толерантності і проти будь-якого диктату у світоглядній сфері. Звідси оцінюєься історія та історична роль Реформації. Драгоманов вітає Р., оскільки вона проголосила автономію сфери переконань та цінностей і призвела до перемоги релігійної толерантності, але описує, що сам задум Реформації та діяльність протестантів не мала на думці ані толерантність, ані плюралізм, але радше фундаменталізм, «повернення до ідеального первісного християнства», і ексклюзивістський фанатизм. Принцип толерантності постав радше з логіки ідей, аніж з наміру самих авторів Реформації. В той же час Драгоманов активно підтримував протестантські рухи в Україні його часу. Думки Драгоманова висвітлює протестантський вимір української національної ідентичності і досі є актуальним поглядом на означені проблеми.